Abraham Ortelius, Europae
Kaart van Ferraris
Vincenzo Maria Coronelli, Hemelglobe
Bartolomeo Lasso, Kaart van de Europese kusten
Jacques van Deventer, Kortrijk
Philippe-Christian Popp, Plan parcellaire de la ville de Bruxelles
Eugène-Henri Fricx, Plan de la Ville de Bruxelles
Carta Flandriae
Christian Sgrooten, Comitatus Montensis et trium cornuum Rheni typus

Eugène-Henri Fricx, Plan de la Ville de Bruxelles

 

Eugène-Henri Fricx werd geboren in 1644 en is de grondlegger van een belangrijke dynastie van 18de-eeuwse drukkers in Brussel. Fricx werd Imprimeur de Sa Majesté conform een privilege dat hem in 1689 werd verleend door de privé-raad van de Spaanse koning en staat bekend om zijn Cartes des Pays-Bas (1712), waaruit dit plan van de Stad Brussel afkomstig is. Het gaat om een atlas in twee delen, met een geheel van topografische kaarten van de Nederlanden en een bundel van de stadsplannen, van belegeringen en veldslagen.
Deze atlas illustreert het werk van een zakenman die de ambitie koesterde om succesvolle werken op klein formaat en zonder grote literatuur te publiceren teneinde het koninklijk privilege voor het drukken van de officiële regeringsdocumenten in het familiebedrijf te behouden; uiteindelijk verkreeg hij dit privilege voor zijn hele leven.

 

Wouter Bracke

 

 • KBR, Kaarten en plannen, II 63.204 (60) D.
  Eugène-Henri Fricx
  Plan de la Ville de Bruxelles, folio nr. 60 van de Carte des Pays-Bas
  1712.

  Plan in kleur; 50,2 x 59,6 cm.

 

Voor meer informatie

 • Wouter Bracke, ‘Maps by Fricx’, Brussels International Map Collectors' Circle Newsletter 24, 2006, p. 14-18, uit het Engels vertaald in het Frans door Anne-Marie De Pover.
  PDF à télécharger (26KB)