Lancelot de Casteau

 

Lancelot de Casteau, een Henegouwse oud-meesterkok in dienst van drie prins-bisschoppen van Luik, stelde op het einde van zijn leven een receptenboek samen dat hij de naam Ouverture de cuisine meegaf. Hij nam er met name het banket in op dat hij had samengesteld ter gelegenheid van de blijde intrede van Robert van Bergen. Hij liet het werk op eigen kosten drukken bij de Luikse drukker Léonard Streel in 1604. Een tweede exemplaar is in de Nationale Bibliotheek van Russland in Sint-Petersburg bewaard.

Claude Sorgeloos

 

  • KBR - Oude en kostbare drukwerken, LP 73 A
    Lancelot de Casteau
    Ouverture de cuisine, par maistre Lancelot de Casteau, Montois, en son temps maitre cuisinier de trois princes de Liege

    Luik: Léonard Streel, 1604

 

Voor meer informatie

  • G. Colin, « L'Ouverture de Cuisine par Lancelot de Casteau », in Le livre et l'estampe, 16, 1958, p. 261-263.

    Downloaden (955KB)

  • R. Adam, « Précisions sur l’Ouverture de cuisine de Lancelot de Casteau, imprimée à Liège en 1604 », in De Gulden Passer, 90, 2012, p. 89-96.