Belgische penningen

 

De penningproductie in België en in onze gewesten vóór 1830 is een prachtig voorbeeld van de samensmelting van beeldhouwkunst en geschiedenis. Mede dankzij dit erfgoed is het mogelijk om de politieke, economische en sociale geschiedenis van ons land, onze dorpen en steden te reconstrueren.
De collectie Belgische penningen bestaat uit ongeveer 20.000 stukken. Momenteel beslaat de databank de jaren 1794 tot en met 1909. Zij bevat meer dan 10.000 penningen die van op afstand raadpleegbaar zijn.
Om de gewenste informatie te verkrijgen, moet u het trefwoord "penning" in het veld "objectsoort" invoeren. Voor een gedetailleerde opzoeking kan de gebruiker ook de velden "stad, heerser, datering, materiaal" invullen, of trefwoorden in de velden "legend" en "beschrijving" invoegen.

 

De bibliotheek van het Penningkabinet bezit een grote verzameling referentiewerken.
Op de website van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek kan U enkele belangrijke werken online raadplegen: http://www.numisbel.be/publicatiesnl.htm.

Andere belangrijke werken zijn: Luc Smolderen, La médaille en Belgique: des origines à nos jours, Wetteren 2009 en Arsène Buchet en Jacques Toussaint, Aperçu de la médaille en Belgique dans la première moitié du XXe siècle, Jambes 2007.

 

De foto’s in de databank mogen gebruikt worden als werkdocument, maar in geen geval voor een publicatie. Zij zijn onderhevig aan auteursrechten. Voor het gebruik van een foto in een publicatie moet een aanvraag ingediend worden bij de Koninklijke Bibliotheek van België. Alle informatie vindt u op volgende pagina.

 

Online catalogus