Jean de Wavrin, Gérard de Nevers

 

De Roman de Gérard de Nevers, geïnspireerd op de Roman de la Violette die Gerbert de Montreuil schreef in het begin van de 13de eeuw, vertelt over de idylle tussen de nobele ridder Gérard de Nevers en de mooie Euryant; hun liefde wordt gedwarsboomd door een afgewezen rivaal, Liziart, graaf van Vorst. De hier voorgestelde prozaversie wordt toegeschreven aan  Jean, bastaard van Wavrin (1394-1471), een diplomaat en raadgever van Filips de Goede en tevens de auteur van een Chronique d’Angleterre. Het handschrift op papier telt meer dan vijftig illustraties in inkt en aquarel. Deze bijna expressionistische tekeningen die soms veel weg hebben van karikaturen maar komen maar heel verhalend zijn, onderscheiden zich duidelijk van de gangbare boekverluchting uit dezelfde tijd. Ze worden toegeschreven aan een anonieme miniaturist die, naar zijn voornaamste opdrachtgever, de Meester van Wavrin wordt genoemd.

 

Bernard Bousmanne

 

  • KBR - Handschriftenafdeling, hs. 9631
    Jean de Wavrin, Gérard de Nevers
    Zuidelijke Nederlanden (Rijsel), tussen 1450 en 1467

 

 

Voor meer informatie

  • P. Schandel, “Jean de Wavrin, Gérard de Nevers (KBR 9631)”, in B. Bousmanne, T. Van Hemelryck en C. Van Hoorebeeck (ed.), La Librairie des ducs de Bourgogne. Manuscrits conservés à la Bibliothèque royale de Belgique, III. Textes littéraires. Turnhout, 2006, p. 133-138.

  • F. Lyna, Les principaux manuscrits à peintures de la Bibliothèque royale de Belgique, III, ed. C. Pantens. Bruxelles, 1989, n° 295.
    Downloaden  (2,3MB)