Jean [Jehan] Froissart, Chroniques

 

De Chroniques de France, d’Angleterre et des païs voisins van Jean Froissart - geschreven tussen 1370 en 1400 en voortdurend aangepast - verhalen de oorlogen vanaf het begin van de regering van Edward III van Engeland (1327) tot de dood van zijn kleinzoon en opvolger Richard II (1400). Voor de redactie heeft de auteur gebruik gemaakt van verschillende oudere bronnen zoals de Grandes Chroniques de France of de Chronique de Flandre. Daarnaast liet hij zich ook inspireren door de talrijke getuigenissen van zijn tijdgenoten, vorsten, heren, ridders of prelaten, toeschouwers of hoofdrolspelers bij gebeurtenissen die hem werden gerapporteerd. Als geestelijk erfgenaam van Guillaume de Machaut heeft Froissart ook ballades, rondelen en een berijmde Arthurroman (Méliador) nagelaten.

 

Bernard Bousmanne

 

 • KBR - Handschriftenafdeling, hs. II 88
  Jean [Jehan] Froissart, Chroniques

  Frankrijk, eerste helft 15de eeuw

 

Voor meer informatie

 • C. Gaspar en F. Lyna, Les principaux manuscrits à peintures de la Bibliothèque royale de Belgique, II. Brussel, 1987, nr. 203.
  Downloaden (396KB)

 • Dit handschrift werd gedigitaliseerd in het kader van het project "The Online Froissart" van de universiteit van Sheffield (UK).
  Meer info

 

© KBR & Scriptura Ltd (Oxford)